Cykelvagn

 

En cykelvagn kan fylla många funktioner hos en barnfamilj och många vagnar är så kallade multivagnar som kan användas på fler sätt än att bara dras bakom en cykel. Många cykelvagnar kan enkelt monteras om och användas som en vanlig barnvagn, eller joggingvagn för de aktiva.

Säkerheten först

Förutom att lista ut vilken vagn man vill ha och behöver är det viktigt att inte glömma bort säkerheten. Alla barn som sitter i vagn som dras bakom en cykel ska ha hjälm på sig! Det finns vagnar där ryggstöden har sitt- och liggläge och liggläget får inte användas när vagnen dras bakom en cykel. När det kommer till ålder rekommenderas det att barnet är 9-12 månader och uppåt, och barnet ska kunna sitta upp stabilt själv. Någon övre åldersgräns för cykelvagnar finns egentligen inte, där är det barnets längd och vagnens maxvikt som bestämmer. Om du använder cykelvagnen som barnvagn får du använda den vid tidigare ålder, om vagnen har liggläge.

Så – vilken vagn ska man ha?

Det finns en uppsjö av cykelvagnar och det är lätt att tappa bort sig i alla funktioner och finesser. Det enklaste är nog ändå att börja med att utgå ifrån dina egna behov. Hur ofta tänker du använda den, på vilket underlag, och ska den ibland frakta både dina barn och några matkassar? Och vill du kunna använda samma vagn till flera saker, så att det ska vara lätt att byta mellan de olika lägena?

mother and baby on a bicycle in a field, sunset time, motion blur

Ska vagnen enbart framföras på asfalt, då är det främst komforten för barnet/barnen man ska tänka på. De flesta vagnar har vadderade säten och vissa vagnar har inställbara ryggstöd, så barnen kan sitta eller ligga. Vissa vagnar har inte båda lägena, så var noga med att kolla det om du vill ha valmöjligheten.

Vill man dessutom frakta matvaror eller väskor så behöver vagnen även ett lastutrymme. Det finns många vagnar med både ordentligt lastutrymme och vagnar med enklare fickor för förvaring. Om man är ute efter att kunna lasta lite mer i vagnen är det då maxvikten man ska titta närmre på.

Om du vill använda vagnen till flera olika saker är det viktigt att den är lätt att justera mellan de olika lägena och ska den lyftas mycket är det viktigt att tänka på hur mycket den väger. Något som är lätt att glömma är hur bred vagnen är. Ska du ta vagnen genom källarkorridorer, portar eller kanske ska den med på tåget?

Det är som sagt mycket att tänka på och ett till tips när man väl bestämt sig för att skaffa en cykelvagn är att låta barnen provsitta i den – det är ju ändå de som ska sitta i den, och helst med hjälmen på för att se att vagnen inte är för liten.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

flick