Bärsjal

 

Alla har vi sett dessa enkla, bekväma och vackra bärsjalar – på alla andra utom oss själva. Här kommer en liten introguide till dig som är nyfiken på bärsjalar men som fastnat på första steget.

 

Trikåsjalar
Bärsjalar i trikå är lämpligast för de nyfödda, då trikå är Young mother feeding her little daughter that she has in a baby carrierväldigt skonsam mot bebisens hud. Med en trikåsjal bär du barnet på bröstet och för dig som nybörjare kan det vara skönt att veta att du inte behöver knyta sjalen perfekt för att den ska sitta bra. Ett till plus är att trikåsjalen inte heller behöver knytas om efter varje blöjbyte – och sådana blir det ju några stycken i början. Trikåsjalen avlastar inte så bra, vilket inte gör något när bebisen är liten, men i takt med att bebisen blir äldre och börjar väga lite mer kan det vara skönt för dig som bärare att gå vidare till ett mer avlastande alternativ.

Vävda sjalar
Dessa sjalar är inte lika elastiska som trikåsjalarna, men detta gör att det är stadigare och ger dig mer avlastning. Med en vävd sjal har du också många valmöjligheter; du kan bära ditt barn på magen, höften eller ryggen. Detta gör att du kan bära ditt barn långa stunder utan att få ont i axlar eller rygg, eftersom vikten fördelas jämnt över din överkropp. Variationerna beror på vad som passar dig bäst, men även på hur lång sjal du har.

Storlek

 

När man ska välja längden på sjalen ska man White tape measure on white background with reflectiontänka på vilka knytningar man vill göra och hur stor man själv är. Man kan faktiskt utgå från sin egen tröjstorlek för att få ett litet hum om vilken storlek man ska välja.

XS/S: Strl 5, ca 4,2 m
M/L: Strl 6, ca 4,6 m
XL/2XL: Strl 7, ca 5,2 m

Som storlekssiffrorna antyder finns det både kortare och längre sjalar men dessa räcker bra till de flesta knytningar. Faktiskt så är bärsjalar väldigt ergonomiska – både för oss som bär och för våra barn. Och knytningen blir så svår som du gör den, så det finns egentligen ingen anledning längre till att inte skaffa en.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

flick